Nebuďme v šachu IV.

28. 04. 2017 0:42:23
Vynikají velkou silou, a když si něco zamanou, jdou za tím jako buldozer. Svoje útoky ovšem mívají dobře promyšlené a nehrnou se dopředu za každou cenu. Bohužel někdy moc dlouho čekají nebo jsou blokováni a pak už bývá pozdě.

O kom je řeč? No přece o věžích. Tato figura platí po dámě za druhou nejsilnější a dostává se na řadu většinou až v druhé polovině hry. Nechá za sebe udělat koně a střelce špinavou práci a pak nastupuje na scénu. Často drtivým způsobem. Problém nastává, když jí pěšáci nebo právě koně a střelci dlouho blokují cestu. Pak král padne dřív, než věž stačí cokoliv udělat.

Lidé s povahou věže jsou upřímní, cílevědomí, rozvážní, plní energie, kterou ale, narozdíl od střelců zbůhdarma neplýtvají. Přestože nejsou exhibicionisti a nemají potřebu na sebe neustále upozorňovat, ostatní z nich cítí přirozený respekt. Jsou pevní jako skála, stálí v názorech a někdy až příliš hrubí a bezohlední.

Strnulost, nečinnost a lenost jsou věci, s nimiž by se měli naučit pracovat, protože jim hrozí stagnace a nevyužití potenciálu. Což by byla obrovská škoda.

Věže začínají vždy na pozici v rohu a je jen na nich, jak s ní naloží. Potenciál se odtamtud dostat mají. Nevýhoda těchto jedinců tkví v tom, že potřebují prostor, který si ovšem nedokážou sami vydobýt. Neumí kličkovat a navíc to z duše nenávidí. Je nutné, aby jim střelci a koně vyklidili cestu a odstranili aspoň pár pěšáků. Ale často se stane, že samotný král pomůže věžím dostat výhodnější pozici. Když se například rozhodne, že je načase odejít do ústraní a přenechat svou pozici silným, rázem se stanou vůdci. Mají přirozenou schopnost vést útok, navázat na sebe další schopné lidi, organizovat projekty a pracovat vysoce efektivně.

Nutností věží je naučit se spolupracovat. Nejlépe se stejně silným člověkem (další věží) a nebo s ještě silnějším (dámou). V nouzi postačí i střelec nebo kůň, ale tam už musí hodně přemýšlet, jak ty dva zorganizovat a jaké úkoly jim svěřit, aby se zachovala vysoká efektivita práce. Mohou případně použít i pár pěšáků, aby jim kryli záda. Ovšem pokud se spojí dvě věže nebo věž s dámou, jejich útok bývá smrtící. Lehkou nevýhodou je přímý postup věží. Nemohou většinou využít momentu překvapení. Zase na druhou stranu dvě věže společně mívají tak obrovskou sílu, že průhledný útok bohatě stačí. Dokážou totiž zabrat a kontrolovat tolik prostoru, že zaženou protivníkova krále do rohu, odkud už neunikne.

Věže bývají dobrými šéfy, vůdčími osobnostmi a tažnou silou (ovšem vždy stojí spíše stranou, pozorují a do boje vstupují, až když většina lidí vyklidí pole a je potřeba drtivý útok. Zvláštní je, že i přes svou počáteční laxnost neztrácejí na respektu a ostatní je stále vnímají jako tichou hrozbu - i z toho důvodu mohou být přes svou pasivitu dobří ve vůdčí pozici). Nesmí však nikdy zapomenout na onu spolupráci. Když se někdy samy vrhnou do útoku hlavou proti zdi, mají sice sílu, ale nic z toho. Chybí jim úskočnost koně, dynamika střelce, mravenčí píle pěšce, rafinovanost dámy a pozice krále. Znají jen přímý směr. Ale zase když už jednou s něčím začnou, vytrvají do konce. Nenechávají věci rozdělané. A také nesmějí NIKDY zůstat stát v rohu, protože je hned zezačátku může sejmout střelec nebo překvapit kůň a je zle. Na nepřímé napadení koněm neumějí reagovat, snad jen útěkem, pokud je kam. Pokud ne, vzdají se bez boje. Před střelcem by měli raději také utéct, protože jejich podstaty se natolik liší, že si navzájem nerozumějí. A nebo mu vnutit svou strategii boje a přejet ho jako buldozer. To většinou zbrklý střelec nepřežije.

Pro ty nejschopnější se naskýtá ještě jedna možnost - naučit se tahat za nitky tak dobře, že je slabší budou chránit, dokud to půjde a pak jim sami uvolní prostor. Potom mohou zůstat v rohu a připravovat se na útok. Strategie "když se dva perou, třetí se směje" jim obvykle vychází. Věže se musí naučit správně posoudit, na co mají a na co ne a nechat si pomoct, například od dámy.

Jak se proti útokům tohoto člověka bránit? Nečekejme od něho úskoky jako od koně, půjde proti nám přímo, hrubou silou. Lekne se ještě většího buldozeru než je on sám a nebo musíme být chytří. Přechytračit věž není až takový problém, ale musíme vydržet co nejdéle. Další možností je ho zablokovat - to se povede i obyčejným pěšcům a čím jich bude víc, tím lépe. A úplně nejlepší je, když ho necháme zablokovat vlastními lidmi, protože, jak už víme - neumí se aktivně prosadit sám.

Obrázek v perexu: https://www.ostrov-her.cz/d/nahradni-figurka--ceska-klubovka-original-vez-bila-1002493/

Autor: Alena Šnajdrová | pátek 28.4.2017 0:42 | karma článku: 12.98 | přečteno: 287x

Další články blogera

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma článku: 19.07 | Přečteno: 1448 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma článku: 36.19 | Přečteno: 3677 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Rallye letní gumy

To se takhle v půlce listopadu objednávám na začátek prosince na přezutí pneumatik. Jo, jsem lempl, ale co se asi může stát? V nejhorším případě napadne jeden den centimetr sněhu, aby druhý den zase roztál. Nebo ne?

5.2.2024 v 3:19 | Karma článku: 27.70 | Přečteno: 3686 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Nechci chlapa s nižším vzděláním

Tedy s nižším, než mám já. Na sociálních sítích se zmíněný exemplář obvykle profiluje jako absolvent "Vysoké školy života". A osobně? Netřeba pátrat, on mi to vždycky spolehlivě řekne sám...

18.1.2024 v 4:14 | Karma článku: 40.46 | Přečteno: 10692 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 262 | Diskuse
Počet článků 174 Celková karma 27.65 Průměrná čtenost 1270

"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...